Saveti i preporuke

Laser kao magični štapić


Sve više pacijenata iz dana u dan posmatra dentalne lasere kao magični štapić u rešavanju nekih od problema bolesti zuba.
Laserska tehnologija predstavlja evoluciju u medicini i nezamenjivu dnevnu podršku koju u današnje vreme zubarske ordinacije moraju da imaju, ukoliko prate savremene svetske trendove.

Prednosti lasera kada je oralna hirurgija u pitanju su sledeće:

rad bez prolivanja kapi krvi

brže zarastanje rana

često eliminisana upotreba konca za šivenje rana

olakšan je postoperativni period

manji bolovi

brža epitelizacija (zarastanje) rana


Indikacije za primjenu lasera na mekim tkivima su brojne: Gingivektomija, proliferacija tkiva, biopsije, produženje kliničke krune, operacija frenuluma, tretman aftoznih ulceracija, incizija i drenaža apscesa, vađenje uraslog umnjaka, incizuija, ekscizija, otvaranje mesta na kom je implantant.

Izbeljivanje zuba:

Lasersko izbeljivanje zuba ima znatno kraće vreme intervencije.

Tretman je jednoseansan, za razliku od beljenja ordinacijskom lampom, koja zahteva dve - tri sesije.

Osetljivost zuba, koja može da se javi posle izbeljivanja zuba lampom znatno je skraćena kod ovog tipa beljenja ili potpuno izostaje.

Efekti izbeljivana su bolji.

Gelovi koji se koriste kod ove vrste izbeljivanja se iniciraju (pobuđuju) laserom i slični su gelovima za izbeljivanje lampom, ali je intenzitet lasera znatno jači nego lampe za beljenje. Samim tim je i prodor kiseonika koji se oslobađa iz aktiviranog gela bolji (prodire i tri puta dublje u strukturu zuba) i mehanički odstranjuje pigmente iz zubne strukture.